شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

طی یک پایان‌نامه سطح سه حوزوی مسئله عقل در تفسیر المیزان بازخوانی و بررسی شد.

به‌گزارش مرکز خبر حوزه، حجت‌الاسلام مهدی اسماعیلی نویسنده پایان‌نامه سطح سه «بازخوانی عقل در تفسیر المیزان» در جلسه دفاعیه پایان‌نامه خود که در مدرسه عالی دارالشفاء قم برگزار شد با اشاره به جایگاه و اهمیت عقل، اظهار داشت: توجه ویژه انسان‌ها به عقل تقدیس و گرامی‌داشت آن از یک سو و تلاش متفکران برای تعیین قلمرو آن، سبب تعاریف متعدد و معانی گوناگون بر آن شده است.

وی با اشاره به سرگذشت عقل و نحوه برخورد افراد با آن، افزود: فلاسفه مسلمان از ابویعقوب اسحاق کندی گرفته تا فارابی، بوعلی، خواجه نصیرالدین طوسی، شیخ اشراق و... کوشیده‌اند تا اندیشه‌های عقلانی خویش را بر قرآن و سنت عرضه داشته تا درستی و صدق آنها را با این اعتبار محک بزنند، اما هیچ کدام بسان پیروان حکمت متعالیه که علامه طباطبایی و قالب فیلسوفان متاخر از این طایفه بزرگ‌اند در تلفیق دریافت‌های فلسفی با شهود عرفانی و عرضه هر دو بر قرآن و سنت قطعی موفق نبوده‌اند.

این پژوهشگر حوزوی ادامه داد: از نگاه قرآن؛ بر اساس جوامع روایی ما و مفسران بزرگ و فلاسفه اسلامی از جمله مولف المیزان، عقل بزرگترین موهبت و عطیه الهی، سرچشمه همه خوبی‌ها و کمالات و اولین مخلوق حضرت متعال است و معیار تشخیص حق از باطل و معیار کمال انسانی بوده و پیامبر‌(ص) باطن است که امروز نهی و ثواب و عقاب اعمال به آن بستگی دارد، لذا در این پایان‌نامه سعی شده است تا به این موضوع و با محوریت بررسی المیزان پرداخته شود.

وی یادآور شد: این رساله در سه بخش، مباحث عقلی، جایگاه عقل در بعد معرفتی و آسیب‌شناسی عقل تنظیم شده است.

خاطرنشان می‌شود، در ادامه این جلسه حجت‌الاسلام سلیمانی به عنوان داور ضمن تایید کردن موضوع رساله، به بیان برخی نکات ضعف و قوت پایان نامه پرداخت.

لازم به ذکر است در ادامه جلسه حجج اسلام و المسلمین گرجیان و فیروزجانی بعنوان اساتید راهنما و مشاور توضیحاتی را در خصوص این پایان‌نامه ارائه نمودند.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha